Književno veče posvećeno Jane Austen

U povodu Međunarodnog dana žena, 7.3.2022. godine u Narodnoj knjižnici Dalj održano je književno veče posvećeno Jane Austen. Postavljena je izložba tekstova i slikovnih materijala koji kronološki prate autoričin život i rad, o čemu je govorila ravnateljica knjižnice Vukosava Milakić. O njezinim romanima govorile su članice Kluba čitatelja Gordana Janković i Lidija Tomašević. Prisutni su mogli pogledati i knjige Jane Austen, izdvojene iz fonda knjižnice te inserte iz filmova snimljenih prema njezinim djelima.

Jane Austen rođena je 1775.g. u Steventonu. Stekla je šire obrazovanje od tada uobičajenoga za djevojke te se rano posvetila pisanju, a prva priča objavljena joj je kada je imala 14 godina. Svoja književna djela izdavala je anonimno, zbog čega je, iako vrlo čitana, bila isključena iz literarnih krugova. Njezini romani, iako ljubavni, nude komentar života zemljoposjednika s kraja 18. st. i istražuju ovisnost žene o nužnosti potrage za brakom, radi stjecanja ekonomske sigurnosti i povoljnijeg društvenog položaja.

1816.g. Jane obolijeva od Addisonove bolesti, koja se u to vrijeme nije mogla liječiti. Umrla je 1817. g., u dobi od 42 godine. Pokopana je u katedrali u Winchesteru. Njezina kuća u Chawtonu danas je muzej. 

Za svog je života objavila četiri romana: Razum i osjećaji, Ponos i predrasude, Mansfield Park i Emma, a nakon smrti objavljeni su joj romani Uvjeravanje i Northanger Abbey.

Svojim osjećajem za resku ironiju, modernim stilom pisanja, humorom i društvenim komentarom, Jane Austen je zavrijedila priznanje kako kritičara, tako i šire publike i uvrstila se u bezvremenska imena svjetske književnosti.

Književno veče galerija

Skip to content