Noć knjige 2022. – Genijalna Elena Ferrante -književno veče – Klub čitatelja

Vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju Elenu Ferrante jednim od najvažnijih imena suvremene talijanske i svjetske književnosti, a milijuni čitatelja  diljem svijeta očarani su njezinim knjigama. Unatoč tome, Ferrante čuva svoju privatnost od radoznale javnosti i njezin je identitet nepoznat. 

U digitalnom svijetu koji se pretvorio u globalno selo veliko je čudo što je u tome uspjela. Povremene intervjue daje samo pisanim putem. Iz tih se intervjua može zaključiti da je Ferrante rođena oko 1943. g.u Napulju, gdje je i odrasla. Izgleda da je doista riječ o ženi, koja uz pisanje književnih remek-djela vodi manje-više „normalan“ obiteljski život.  

Svoj prvi roman Mučna ljubav objavila je 1992. g. Slijedili su: Dani zaborava (2002.), Mračna kći (2006.), serijal Genijalna prijateljica (2011.-2014.), Lažljivi život odraslih (2019.). Nekima se možda neće svidjeti junakinje njezinih romana, ali one nisu tu da bi nam se svidjele, nego kako bi raskrinkale licemjerje u kojem živimo i pokazale koliko su žene, majke, ljubavnice, prijateljice, omeđene u društvu.

Ferrante je svoje skrivanje identiteta objasnila sljedećim riječima: „Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće…“ 

I stvarno,  Ferrante je u pravu; njezin identitet u osnovi je nevažan. Knjige su same po sebi više nego dovoljne.

Galerija slika

Skip to content